Održan MoMo#12 - budućnost mobilnih mreža je u novim servisima

Održan MoMo#12 - budućnost mobilnih mreža je u novim servisima
Srbija ide u korak za svetom i “surfovanje” sa mobilnog telefona skoro pa uzima primat, mnogi servisi postoje samo kao mobilne aplikacije, a sms-ovi i mrežni telefonski pozivi postaju sve ređi i zamenjuju se raznim komunikacijskim platformama poput Vibera, Whatsappa i sl.
 
Imajući sve ovo na umu, Nemanja Žilović i Srđan Dankulov, direktori u Telenoru pružili su i svojevrsnu retrospektivu razvoja mobilnog interneta u Srbiji koja je nedavno krunisana 4G mrežom, ali i analizom kako će ova unapređena mreža uticati na dalje korišćenje mobilnog interneta i interneta generalno.

Razvoj mobiilog interneta i mreže u Srbiji from Mobile Monday Srbija
U našoj zemlji tek više od polovine stanovništva koristi internet (u SAD je to 85%) i ostaje veliki segment tržišta koji treba pokriti. Sigurno je da će sve veći broj ljudi to raditi kroz svoje pametne mobilne telefone. Telenor želi kroz svoje usluge da doprinese bržem rastu srpske populacije “na mreži”, pa su otkrili i detalje ambicije “internet za sve” i koji su to preduslovi da bi ostvarili ovaj cilj.
 
Drugi deo događaja bio je posvećen razvoju tzv. interneta stvari (IoT), a da i stariji uređaji mogu da se opamete pokazao nam je Nikola Petković, inženjer iz Beograda, koji je opisao puštanje muzike u prostoru sa 15m udaljenosti, a zatim i pokazao kako napraviti sistem koji pušta muziku svaki put kada neko uđe u određeni deo prostora.
 
4G caster na SmartLiving.io platformi from Mobile Monday Srbija
 
Nikola je predstavio prisutnima i kako se ovo može preneti na druge uređaje i na koji način možete učiniti vaš životni i poslovni prostor pametnijim tako što ćete ga povezati na internet — daljinska kontrola grejanja i bojlera ili paljenje rerne.
 
 
Po završetku događaja publika i predavači su se zadržali na druženju i neformalnoj razmeni ideja, a posebno upečatljivi bili su mladi preduzetnici i inovatori koji su razgovarali o različitim novim servisima koji bi mogli da se oslone na kapacitete 4G mreže i na taj način kreiraju i nove preduzetničke poduhvate, okrenute kako lokalnom tako i globalnom tržištu. Ukoliko imate konkretan proizvod, odnosno servis koji biste želeli da plasirate kroz Telenor mrežu i na odgovarajući način ga integrišete, slobodno pišite na develop@telenor.rs.

Podeli sa prijateljima :)

Predloi predavanje ili predavaca