Održan 15. Mobile Monday događaj u Srbiji – tema Tehnologija i Putovanja

Održan 15. Mobile Monday događaj u Srbiji – tema Tehnologija i Putovanja
Na prošlonedeljnom Mobile Monday druženju pričalo se o mobilnim tehnologijama i njihovoj upotrebi prilikom putovanja van zemlje. Planiranje i istraživanje, preko samog putovanja, pa do deljenja iskustva sa porodicom i prijateljima, danas je nezamislivo bez upotrebe ovih tehnologija. Učesnici su čuli dosta saveta i trikova kako ceo taj proces mogu učiniti jednostavnijim. Nakon formalnih predavanja ekipa iz Vip mobile poslužila je hranu karakterističnu za različite delove sveta u okviru tradicionalnog Delikatesnog Ponedeljka u KC Gradu.
 
Prvo predavanje pod nazivom "Get around the world while staying productive - Tips and tricks from an international entrepreneur!" držao je Eric Myth, regruter i konsultant iz Support Adventures-a. 
 
Moglo bi se reći da je Erik i putnik po profesiji. Preselio se iz Kanade u Srbiju, jer smarta da ovde vodi mnogo kvalitetniji život. Privukla ga je energija koja vlada ovim prostorima i velika neizvesnost koja je prisutna, a koju on vidi kao prednost i potencijal za ekonomski razvoj. Zbog brojnih putovanja, nema stalnu kancelariju. Ipak, ovo ga ne sprečava da uspešno koordiniše timom od 14 ljudi, na 4 kontinenta, uz pomoć laptopa i telefona.
 
Ovom prilikom, predstavio je različite platforme i  alate koji mi olakšavaju putovanja. Jedan od njih je i AZAir, sajt za pretragu jeftinih letova. Na kraju predavanja, osvrnuo se na svoje dugogodišnje iskustvo korišćenja Couchsurfing-a. Ovu platfomu vidi kao sjajan način upoznavanja lokalaca i njihove kulture. Priznanje da je imao par neprijatnih situacija, ali smatra da se one mogu lako preduprediti prethodnim istraživanjem. Nekoliko stotina pozitivnih iskustava koje je doživeo, to i dokazuju.
 

Sledeće predavanje održao je Đorđe Vuksanović ispred Vip mobile-a, partnera događaja. Početak predavanja posvetio je ključnim problemima sa kojima se susreće telekominikaciona industrija. Telekomunikacione kompanije su dugo imale pasivan pristup tržištu i zanemarivale su konkurente u vidu novonastalih aplikacija, poput Skype-a i Viber-a, koje nude besplatnu komunikaciju svojim korisnicima širom sveta. Pored toga što su im akcije padale, ove kompanije susrele su se i sa neaktivnim korisnicima i ogromnim padom potražnje njihovih usluga. Zato su krenuli u digitalizaciju sistema i kao A1 grupa investiraju u informacione tehnologije, IoT i Cloud. Vip se trudi da kreira vrednost za svoje korisnike i predstavii im relevantnu ponudu. Uvideli su da roaming predstavlja jedan od značajnih problema tokom putovanja. Čak 60% korisnika isključi mobilni saobraćaj tokom putovanja kako bi izbegli dodatne troškove. Vođeni ovom idejom, osmislili su paket koji nudi besplatan roaming za 30 zemalja koje srpski turisti najčešće posećuju.

Poslednje predavanje održao je Branko Budanović iz Sunthetic-a. Sunthetic pravi eksterne solarne baterije za iPhone uređaje. Proizvod je namenjen poslovnim ljudima sa prostora Kanade i SAD-a koji često putuju. Za njih veliki problem predstvaljju situacije kada im se telefon ugasi u bitnim trenucima ili kada baterija ne može da isprati sve njihove potrebe i aktivnosti. Prema istraživanjima, kritično vreme kada baterija počinje da izdaje je između 16 i 19 časova. 
 
Posebno je zanimljivo da Branko i saradnici često posećuju aerodrome, kako bi imali neposrednu komunikaciju sa svojom ciljnom grupom. Upravo je to razlog zašto je proizvod u fazi kontinuiranog razvoja. Jedan od pokazatelja napretka je taj što su sa prvobitnih 20% došli do 80% dodatne energije. Novi izazov koji se nalazi pred Sunthetic-om je kako učiniti Apple-ov logo vidljivim ispod baterije.

Podeli sa prijateljima :)

Predloi predavanje ili predavaca